Egy új rendelkezés értelmében a cégeknek nem elég Ügyfélkaput regisztrálni, emellé Cégkapu regisztrációt is el kell végezzenek, annak érdekében, hogy megadják az elektronikus kapcsolattartásra szóló elérhetőségüket.

Kötelező Cégkapu regisztráció

Az Elektronikus Ügyintézésről szóló törvény legújabb rendelkezése értelmében a vállalkozások megalakulásukat követően 8 napon belül be kell jelentsék az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségüket. A már működő társaságok 2017. augusztus 31-ig kötelesek megtenni ezt a bejelentést, bár a törvényben megadnak egy türelmi időt is, így egészen 2017. december 31-ig el lehet odázni a bejelentkezést.

Kit terhel a Cégkapu regisztráció kötelezettsége?

A cég képviseletre jogosultjának kell létrehoznia a cégkapu bejelentkezést és ezt követően dönthet arról, hogy saját maga vagy megbízottja (akinek szintén regisztrálnia kell) végezze a további ügyintézést.

Miből áll a regisztráció?

A regisztráció előfeltétele

A Cégkapu regisztrációhoz szükség van előzetes Ügyfélkapu vagy Részleges Kódú Telefonos Azonosítás (továbbiakban RKTA) regisztrációra. Ha ezzel még nem rendelkezik a cég képviselője, akkor először azt kell elintéznie. Van egy harmadik lehetőség is, az új személyi igazolvánnyal rendelkezőknek, de ehhez kártyaolvasó eszköz, alkalmazás és PIN kód is szükséges.

Mi az előzetes Ügyfélkapu regisztrációt javasoljuk, ez több szempontból is hasznos és ez a legegyszerűbb eljárás. Ezt megteheti bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában vagy az adóhatóság ügyfélszolgálatán. Ehhez előzetesen elektronikusan időpontot is foglalhat. Akinek új típusú, 2016. január 1-jét követően kiállított, érvényes ún. e-személyazonosító igazolványa van, az elektronikusan is regisztrálhat Ügyfélkaput a https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi oldalon keresztül.

Lehetőség van telefonos azonosításra is (RKTA), ekkor meg kell adni a NISZ Zrt-től kapott telefonos azonosítót és a jelszót. Ennek regisztrációja is elvégezhető az okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában. Ilyen adatokkal valószínűleg nagyon kevesen rendelkeznek jelenleg, de a későbbiekben valószínűleg hasznos szolgáltatást nyújt majd a telefonon keresztül történő biztonságos azonosítás lehetősége.

A tényleges regisztráció

Ha már megtörtént az Ügyfélkapu regisztráció, vagy rendelkezünk az RKTA azonosítókkal, esetleg új személyink van, akkor a https://cegkapu.gov.hu oldalon a Bejelentkezés gombra kattintva választhatunk a Cégkapu regisztrációs lehetőségekből. Az ezeken a felületeken történt bejelentkezést követően el kell fogadnunk az ASZF-et és kiválasztani a „Cégjegyzékben szereplő gazdálkodó szervezet” feliratot. Be kell jelölni, hogy jogosultak vagyunk a cégképviseletre és megadni az ennek ellenőrzéséhez szükséges hozzájárulást, majd ha minden rendben ment, megadhatjuk a cég elektronikus kapcsolattartására szolgáló email címét. Ha Ügyfélkapun keresztül léptünk be, az ott használt címet fel is ajánlja a rendszer, de természetesen másik címet is megadhatunk. A sikeres regisztrációról a NISZ-től egy nyugtát is kapunk, mellyel igazolni tudjuk a regisztráció elvégzését. Ezt követően ugyenezen a felületen megbízhatunk másik személyt is az emailek kezelésével, egy a regisztrációhoz hasonló folyamatban.

Mit nyerünk mindezzel

Az adózási ügyekhez hasonlóan idővel egyéb hivatalos ügyeinket is elektronikusan intézhetjük majd, nem a postán fognak érkezni a hivatalos dokumentumok, hanem a Cégkapu regisztráció során megadott email címünkre jönnek a cégbírósági és egyéb bírósági megkeresések, egyszerűsítve, gyorsítva, követhetőbbé és biztonságosabbá téve ezzel az adminisztrációt.